Chleb z kaszy gryczanej bez mąki, bez jajek i drożdży. Czy to w ogóle jest możliwe i zjadliwe? Sama się nad tym zastanawiałam, dlatego postanowiłam to sprawdzić i upiec to dziwadło :-D A rezultat? Zobaczcie sami...
Zobacz również fit bułeczki z mąki orkiszowej.Torebkę ekologicznej, niepalonej kaszy gryczanej dostałam w prezencie i w sumie nie wiedziałam co z nią zrobić. Przecież ja nie jem kaszy gryczanej, no ale jej nie wyrzucę.
Rozpoczęłam research i przekopałam chyba cały internet w poszukiwaniu jakiejś inspiracji, no i tak natknęłam się na ten przepis. Jak przeczytacie we wpisie autorki: "...za gotowaną kaszą nie przepadam i zwykle jej unikam. Za to ten chleb jest dla mnie przepyszny..." - przekonała mnie :-D
Do samego przepisu wprowadziłam kilka własnych modyfikacji. Dałam trochę więcej soli, nasion słonecznika i użyłam czarnuszki, która moim zdaniem świetnie komponuje się z tym chlebem.
Składniki:
- 400g kaszy gryczanej niepalonej;
- pół szklanki siemienia lnianego;
- sok z połowy cytryny;
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
- pół szklanki wody;
- 2 łyżeczki soli;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- 3 łyżeczki suszonych ziół (ja użyłam po 1 łyżeczce bazylii, oregano i czarnuszki);
- 2 łyżki nasion słonecznika;
- pestki dyni (2 garstki);
- sezam (ok. 2 łyżek);
- czarnuszka (1 łyżka).
- Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do miski i zalej wodą, tak żeby przykrywała kaszę. Odstaw na 3 godziny.
- Siemię lniane również zalej wodą i odstaw na 3 godziny.
- W między czasie może się okazać, że trzeba dolać jeszcze trochę wody, zarówno do kaszy, jak i siemienia.
- Po upływie 3 godzin odcedź kaszę oraz siemię i zblenduj na gładką masę dodając sok z cytryny, wodę, oliwę, proszek do pieczenia, sól oraz zioła (bazylia,oregano, czarnuszka).
- Teraz dodaj ziarna słonecznika i delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj formę do keksówki i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Na dnie keksówki rozsyp pestki dyni i na to wylej ciasto.
- Wierzch ciasta obsyp ziarnami sezamu oraz czarnuszki.
- Wsadź do piekarnika nagrzanego to temperatury 180°C i piecz przez 1 godzinę i 45 min.
- Wyciągnij z piekarnika i ułóż na kratce do wystygnięcia.
Chleb jest rzeczywiście pyszny. W środku delikatny i mięsisty, a z wierzchu chrupiący. Idealnie smakuje posmarowany masłem, serkiem ziołowym czy też hummusem. Delikatnie pachnie gryką, ale w tym wydaniu zupełnie mi to nie przeszkadza. Myślę też, że dodatek czarnuszki jeszcze trochę łagodzi smak gryki.
Gorąco polecam, spróbujcie sami, bo warto :-)
coś dla mnie :):)
OdpowiedzUsuńPolecam, na drugi dzień podgrzany w opiekaczu smakuje jeszcze lepiej :-)
Usuń