Faza na budynie z kaszy jaglanej trwa :-D Tym razem serwuję Wam przepis na budyń jaglano-bananowy. Pyszny, w konsystencji aksamitny, a do tego bajecznie prosty.
Próbowaliście już torciku jaglanego? Niebo w gębie. A może wolicie zdrowe trufle z kaszy jaglanej? Gorąco polecam.Kilka razy zdjęcia jaglano-bananowego budyniu mogliście zobaczyć na moim instagramie. Dzisiejszy przepis jest ulepszoną i jak do tej pory najlepszą wersją jego poprzedników. Wcześniejsze były zbyt gęste i niektórzy mogli dopatrzeć się w nim grudek. No to proszę bardzo... ten budyń nie ma (aż tak wielu :-D) grudek.
Sprawa okazała się być banalnie prosta. Wystarczyło dodać jeszcze trochę mleka :-D
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej;
- 3 szklanki mleka roślinnego (u mnie mleko sojowe);
- 1 średniej wielkości banan;
- garść owoców (u mnie jeżyny);
- garść rodzynek;
- prażone ziarno kakaowca do dekoracji.
Przygotowanie:
- Do garnka wlać 2 szklanki mleka i w momencie kiedy zacznie się gotować dodać wcześniej przepłukaną kilka razy wrzątkiem kaszę jaglaną. Gotować 15 minut pod przykryciem na bardzo mały ogniu.
- Garnek zdjąć z ognia, dodać resztę mleka, 1 banana i wszystko zmiksować na gładką masę.
- Dodać rodzynki i zamieszać.
- Przełożyć do ulubionego naczynia, dodać owoce i delikatnie zamieszać.
- Obsypać prażonym ziarnem kakaowca i udekorować owocem jeżyny.
0 komentarze:
Prześlij komentarz