Budyń jaglano-bananowy bez dodatku cukru

Skomentuj

Faza na budynie z kaszy jaglanej trwa :-D Tym razem serwuję Wam przepis na budyń jaglano-bananowy. Pyszny, w konsystencji aksamitny, a do tego bajecznie prosty.
Próbowaliście już torciku jaglanego? Niebo w gębie. A może wolicie zdrowe trufle z kaszy jaglanej? Gorąco polecam.
Kilka razy zdjęcia jaglano-bananowego budyniu mogliście zobaczyć na moim instagramie. Dzisiejszy przepis jest ulepszoną i jak do tej pory najlepszą wersją jego poprzedników. Wcześniejsze były zbyt gęste i niektórzy mogli dopatrzeć się w nim grudek. No to proszę bardzo... ten budyń nie ma (aż tak wielu :-D) grudek.

Sprawa okazała się być banalnie prosta. Wystarczyło dodać jeszcze trochę mleka :-D

Składniki na 2 porcje:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej; 
  • 3 szklanki mleka roślinnego (u mnie mleko sojowe); 
  • 1 średniej wielkości banan;
  • garść owoców (u mnie jeżyny);
  • garść rodzynek;
  • prażone ziarno kakaowca do dekoracji.
Budyń jest słodki sam z siebie, a to wszystko za sprawą banana i rodzynek. Jeżeli natomiast dalej uważacie, że jest mało słodki, to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do niego odrobinę słodzika, np. 1-2 łyżeczki ksylitolu lub miodu.

Przygotowanie:
  1. Do garnka wlać 2 szklanki mleka i w momencie kiedy zacznie się gotować dodać wcześniej przepłukaną kilka razy wrzątkiem kaszę jaglaną. Gotować 15 minut pod przykryciem na bardzo mały ogniu.
  2. Garnek zdjąć z ognia, dodać resztę mleka, 1 banana i wszystko zmiksować na gładką masę.
  3. Dodać rodzynki i zamieszać.
  4. Przełożyć do ulubionego naczynia, dodać owoce i delikatnie zamieszać.
  5. Obsypać prażonym ziarnem kakaowca i udekorować owocem jeżyny. 
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz