Aromatyczny, słodki, pachnący cynamonem i kardamonem o delikatnym smaku kawy - taki jest ten deser, który z powodzeniem możecie przyrządzić sobie w ramach pierwszego lub drugiego śniadania i zabrać ze sobą do pracy.
Nie przepadasz za smakiem kawy, polecam w takim razie budyń jaglany na mleku kokosowym z dodatkiem daktyli i żurawiny.Oryginalny przepis na kawowy budyń jaglany oraz całe mnóstwo innych pysznych inspiracji znajdziecie na stronie Weganon. Lekko go zmodyfikowałam, ale w większości odpowiada oryginałowi.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej;
- 2,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie mleko sojowe);
- 1 porcja espresso;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- 1/2 łyżeczki kardamonu;
- 1 łyżka rodzynek;
- 2-3 łyżki słodzika (polecam ksylitol);
- ulubione orzechy i owoce do dekoracji.
- Przygotować 1 porcję espresso.
- Do garnka wlać niecałe 2 szklanki mleka, espresso i w momencie kiedy zacznie się gotować dodać wcześniej przepłukaną kilka razy wrzątkiem kaszę jaglaną. Gotować na mały ogniu 15 minut.
- Garnek zdjąć z ognia, dodać resztę mleka i zmiksować na gładką masę.
- Dodać ksylitol, przyprawy (cynamon, kardamon) i ponownie zmiksować.
- Przełożyć do ulubionego naczynia, np. kubka, dodać rodzynki, orzechy oraz owoce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz