Kawowy budyń jaglany w 5 krokach

Skomentuj

Aromatyczny, słodki, pachnący cynamonem i kardamonem o delikatnym smaku kawy - taki jest ten deser, który z powodzeniem możecie przyrządzić sobie w ramach pierwszego lub drugiego śniadania i zabrać ze sobą do pracy.
Nie przepadasz za smakiem kawy, polecam w takim razie budyń jaglany na mleku kokosowym z dodatkiem daktyli i żurawiny.
Oryginalny przepis na kawowy budyń jaglany oraz całe mnóstwo innych pysznych inspiracji znajdziecie na stronie Weganon. Lekko go zmodyfikowałam, ale w większości odpowiada oryginałowi.

Składniki na 2 porcje:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej; 
  • 2,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie mleko sojowe);
  • 1 porcja espresso;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu;
  • 1/2 łyżeczki kardamonu;
  • 1 łyżka rodzynek;
  • 2-3 łyżki słodzika (polecam ksylitol);
  • ulubione orzechy i owoce do dekoracji.
Przygotowanie: 
  1. Przygotować 1 porcję espresso.
  2. Do garnka wlać niecałe 2 szklanki mleka, espresso i w momencie kiedy zacznie się gotować dodać wcześniej przepłukaną kilka razy wrzątkiem kaszę jaglaną. Gotować na mały ogniu 15 minut.
  3. Garnek zdjąć z ognia, dodać resztę mleka i zmiksować na gładką masę.
  4. Dodać ksylitol, przyprawy (cynamon, kardamon) i ponownie zmiksować.
  5. Przełożyć do ulubionego naczynia, np. kubka, dodać rodzynki, orzechy oraz owoce. 
Budyń jest pyszny i idealnie komponuje się z malinami :-)

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz