Chleb z pełnego ziarna bez mąki | Whole grain bread without bread flour

Skomentuj

Chleb pełnoziarnisty bez mąki. Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak. Chleb ten jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie potrzebny jest do jego wykonania zakwas ani drożdże.
Zobacz również przepis na chleb z kaszy gryczanej. Do jego wypieku również nie potrzebujesz mąki.
Moglibyście się zastanawiać, co w takim chlebie będzie spoiwem. Skoro nie ma mąki, to jak to wszystko ma się trzymać "kupy"? :-D Nic prostszego - dodajecie jajka i po problemie.

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren słonecznika;
  • 1 szklanka siemienia lnianego;
  • 1/2 szklanki białego sezamu;
  • 1/2 szklanki pestek dyni;
  • 4 jajka;
  • 50 ml oliwy;
  • 1,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
  1. Ziarna przesyp do jednej większej miski.
  2. Dodaj oliwę.
  3. Wbij jajka i przypraw solą.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki (u mnie keksówka o wymiarach 25x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia;
  5. Keksówkę włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i piecz przez  60 min.
  6. Wyciągnij z piekarnika i ułóż na kratce do wystygnięcia.
Smacznego :-)


Chleb na drugi, a nawet na trzeci dzień jest jeszcze lepszy. Im dłużej stoi tym staje się bardziej chrupiący. Po prostu niebo w gębie :-)


Gorąco polecam, spróbujcie sami, bo warto.

0 komentarze:

Prześlij komentarz