Chleb pełnoziarnisty bez mąki. Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak. Chleb ten jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie potrzebny jest do jego wykonania zakwas ani drożdże.
Zobacz również przepis na chleb z kaszy gryczanej. Do jego wypieku również nie potrzebujesz mąki.Moglibyście się zastanawiać, co w takim chlebie będzie spoiwem. Skoro nie ma mąki, to jak to wszystko ma się trzymać "kupy"? :-D Nic prostszego - dodajecie jajka i po problemie.
Składniki:
- 1 szklanka ziaren słonecznika;
- 1 szklanka siemienia lnianego;
- 1/2 szklanki białego sezamu;
- 1/2 szklanki pestek dyni;
- 4 jajka;
- 50 ml oliwy;
- 1,5 łyżeczki soli.
- Ziarna przesyp do jednej większej miski.
- Dodaj oliwę.
- Wbij jajka i przypraw solą.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do foremki (u mnie keksówka o wymiarach 25x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia;
- Keksówkę włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i piecz przez 60 min.
- Wyciągnij z piekarnika i ułóż na kratce do wystygnięcia.
Chleb na drugi, a nawet na trzeci dzień jest jeszcze lepszy. Im dłużej stoi tym staje się bardziej chrupiący. Po prostu niebo w gębie :-)
Gorąco polecam, spróbujcie sami, bo warto.
0 komentarze:
Prześlij komentarz