Zielone smoothie z jarmużem, roszponką i wodą kokosową | Kale green smoothie recipes

Skomentuj

Zielone smoothie z jarmużem, roszponką i wodą kokosową - niebo w gębie. Smoothie zostało przetestowane i zaakceptowane przez jedno z najbardziej wybrednych podniebień jakie znam - mojego Maćka.
Zobacz również smoothie z czerwonego buraka.
Próbowałam już różnych zielonych smoothie i część z nich smakowała niestety jak trawa, ale nie to. To jest pyszne, a to dzięki dodaniu do niego pomarańczy i cytryny. 

Cytrusy obieram tylko ze skórki, gdyż zależy mi na zachowaniu cennego błonnika. Przez ten zabieg jest też gęstsze w swojej konsystencji, ale spokojnie da się pić przez słomkę.

Składniki:

  • garść jarmużu;
  • garść roszponki;
  • 400 ml wody kokosowej;
  • 1/2 pomarańczy;
  • 1/2 cytryny;
  • sok z 1 marchewki.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa i owoce dokładnie myjemy. 
  2. Marchewkę przepuszczamy przez sokowirówkę.
  3. Pomarańczę i cytrynę obieramy ze skórki i przekładamy do blendera.
  4. Dodajemy resztę składników, czyli liście jarmużu, roszponki oraz wodę kokosową.
  5. Wszystko razem blendujemy przez 1-2 minut.
Na sam koniec dodaję jeszcze łyżeczkę oleju lnianego :-)
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz