Przepis na ten deser zrodził się z czystej ciekawości. Pomyślałam, że skoro wychodzi z kaszy jaglanej, to czemu by nie spróbować z amarantusa :-) Budyń czekoladowy z amarantusa wyszedł pysznie.
Zobacz również przepis na kawowy budyń jaglany w 5 krokach.Podane przeze mnie składniki można oczywiście pozmieniać. Zachęcam Was do samodzielnego przygotowania i eksperymentowania. Możecie użyć innego mleka i zupełnie innych owoców. Najważniejsze, żeby Wam smakowało i przede wszystkim sprawiło Wam to frajdę :-)
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki suchego amarantusa;
- 1 łyżka karobu (może też być kakao);
- 1/2 szklanki mleka (u mnie sojowe);
- kilka suszonych śliwek;
- 1/2 średniej wielkości jabłka;
- 1 łyżka wiórków kokosowych;
- kilka migdałów.
Przygotowanie:
- Amarantus ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Do lekko przestygniętego amarantusa dodaj korab, oraz mleko i wszystko razem zmiksuj na gładką masę.
- Śliwki oraz jabłko pokrój w drobną kostkę.
- Budyń z amarantusa przełóż do miseczek lub słoiczków, udekoruj owocami, migdałami oraz wiórkami kokosowymi i gotowe :-)
0 komentarze:
Prześlij komentarz