Budyń czekoladowy z amarantusa

Skomentuj

Przepis na ten deser zrodził się z czystej ciekawości. Pomyślałam, że skoro wychodzi z kaszy jaglanej, to czemu by nie spróbować z amarantusa :-) Budyń czekoladowy z amarantusa wyszedł pysznie.
Zobacz również przepis na kawowy budyń jaglany w 5 krokach.
Podane przeze mnie składniki można oczywiście pozmieniać. Zachęcam Was do samodzielnego przygotowania i eksperymentowania. Możecie użyć innego mleka i zupełnie innych owoców. Najważniejsze, żeby Wam smakowało i przede wszystkim sprawiło Wam to frajdę :-)

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki suchego amarantusa;
  • 1 łyżka karobu (może też być kakao);
  • 1/2 szklanki mleka (u mnie sojowe);
  • kilka suszonych śliwek;
  • 1/2 średniej wielkości jabłka;
  • 1 łyżka wiórków kokosowych;
  • kilka migdałów.

Przygotowanie:

  1. Amarantus ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Do lekko przestygniętego amarantusa dodaj korab, oraz mleko i wszystko razem zmiksuj na gładką masę.
  3. Śliwki oraz jabłko pokrój w drobną kostkę.
  4. Budyń z amarantusa przełóż do miseczek lub słoiczków, udekoruj owocami, migdałami oraz wiórkami kokosowymi i gotowe :-)
Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz