Pasta z ziaren słonecznika do smarowania pieczywa

Skomentuj

Pasta z ziaren słonecznika do smarowania pieczywa Zrobiłam ją na czuja i wyszła tak pysznie, że postanowiłam się z Wami podzielić tym przepisem i zachęcić Was do własnego jej przygotowania.
Zobacz również przepis na pyszną pastę z brokuła do smarowania pieczywa.
Pastę czy też, jak niektórzy piszą twarożek z ziaren słonecznika postanowiłam zrobić, bo uważam, że jest to świetny sposób na przemycenie tych cennych i smacznych pestek do codziennej diety. Nie będę się tutaj rozpisywać na temat właściwości i wartości odżywczych słonecznika, bo te informacje znajdziecie bez problemu w internecie.

Przepis jest bardzo prosty. Jeżeli Wam zasmakuje, proponuję podwoić lub nawet potroić ilość składników :-)

Składniki na małą miseczkę:

  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika;
  • 1 ząbek czosnku;
  • sok z połowy cytryny;
  • 3 łyżki wody;
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pietruszka.

Przygotowanie:

  1. Słonecznik zalewam zimną wodą i zostawiam na całą noc.
  2. Drugiego dnia rano odcedzam słonecznik, płuczę i przekładam do naczynia blendera.
  3. Dodaję resztę składników i miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie konieczności jeszcze doprawić.
  4. Pastę przekładam do słoiczka i trzymam w lodówce. Powinna wytrzymać 3-4 dni, ale moja zniknęła już na drugi dzień :-)
Smacznego!



Zastanawiam się, jakby smakowała z dodatkiem na przykład suszonych pomidorów. Wariacji pewnie jest tyle, ile przyjdzie nam pomysłów do głowy. A czy ktoś z Was próbował przygotować już taką pastę i ma jakąś swoją ulubioną wariację na jej temat?

0 komentarze:

Prześlij komentarz