Zobacz również przepis na pyszną pastę z brokuła do smarowania pieczywa.Pastę czy też, jak niektórzy piszą twarożek z ziaren słonecznika postanowiłam zrobić, bo uważam, że jest to świetny sposób na przemycenie tych cennych i smacznych pestek do codziennej diety. Nie będę się tutaj rozpisywać na temat właściwości i wartości odżywczych słonecznika, bo te informacje znajdziecie bez problemu w internecie.
Przepis jest bardzo prosty. Jeżeli Wam zasmakuje, proponuję podwoić lub nawet potroić ilość składników :-)
Składniki na małą miseczkę:
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika;
- 1 ząbek czosnku;
- sok z połowy cytryny;
- 3 łyżki wody;
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pietruszka.
Przygotowanie:
- Słonecznik zalewam zimną wodą i zostawiam na całą noc.
- Drugiego dnia rano odcedzam słonecznik, płuczę i przekładam do naczynia blendera.
- Dodaję resztę składników i miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie konieczności jeszcze doprawić.
- Pastę przekładam do słoiczka i trzymam w lodówce. Powinna wytrzymać 3-4 dni, ale moja zniknęła już na drugi dzień :-)
Zastanawiam się, jakby smakowała z dodatkiem na przykład suszonych pomidorów. Wariacji pewnie jest tyle, ile przyjdzie nam pomysłów do głowy. A czy ktoś z Was próbował przygotować już taką pastę i ma jakąś swoją ulubioną wariację na jej temat?
0 komentarze:
Prześlij komentarz