Ciasto francuskie z morelami, świeżym tymiankiem i świeżo mieloną kolendrą.

Skomentuj

Ciasto francuskie z morelami, świeżym tymiankiem i świeżo mieloną kolendrą. Do tego odrobina cynamonu i dużo miłości. Wyszło pysznie :-)
Sezon na truskawki w pełni, dlatego koniecznie zobacz przepis na koktajl truskawkowy z dodatkiem migdałów.
Ciasto jest naprawdę banalnie proste, a do tego lekkie, aromatycznie i po prostu pyszne. Nie przedłużając od razu podaję składniki.

Składniki:

  • 1 placek ciasta francuskiego;
  • garść moreli (około 10 sztuk);
  • 1 żółtko;
  • 1 łyżka mleka;
  • kilka gałązek świeżego tymianku;
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu;
  • 1 łyżka ksylitolu;

Przygotowanie:

  1. Morele myjemy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki.
  2. Każdą z połówek przekrawamy jeszcze na 3 lub 4 części.
  3. Żółtko i mleko łączymy ze sobą w osobnej miseczce.
  4. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim, które następnie smarujemy mieszanką żółtka z mlekiem.
  5. Na ciasto wykładamy morele.
  6. W moździerzu ucieramy ziarna kolendry oraz cynamon, następnie taką mieszanką obsypujemy owoce.
  7. Tymianek płuczemy i delikatnie oddzielamy listki od gałązek po czym obsypujemy nim placek.
  8. Na sam koniec całość posypujemy ksylitolem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Na ostatnie 5 minut włączamy termoobieg. Po tym czasie placek od razu wyciągamy z piekarnika, pozwalamy mu lekko przestygnąć i zabieramy się za jedzenie :-)
Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz