Ciasto francuskie z morelami, świeżym tymiankiem i świeżo mieloną kolendrą. Do tego odrobina cynamonu i dużo miłości. Wyszło pysznie :-)
Sezon na truskawki w pełni, dlatego koniecznie zobacz przepis na koktajl truskawkowy z dodatkiem migdałów.
Ciasto jest naprawdę banalnie proste, a do tego lekkie, aromatycznie i po prostu pyszne. Nie przedłużając od razu podaję składniki.
Składniki:
- 1 placek ciasta francuskiego;
- garść moreli (około 10 sztuk);
- 1 żółtko;
- 1 łyżka mleka;
- kilka gałązek świeżego tymianku;
- 1 łyżeczka ziaren kolendry;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- 1 łyżka ksylitolu;
Przygotowanie:
- Morele myjemy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki.
- Każdą z połówek przekrawamy jeszcze na 3 lub 4 części.
- Żółtko i mleko łączymy ze sobą w osobnej miseczce.
- Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim, które następnie smarujemy mieszanką żółtka z mlekiem.
- Na ciasto wykładamy morele.
- W moździerzu ucieramy ziarna kolendry oraz cynamon, następnie taką mieszanką obsypujemy owoce.
- Tymianek płuczemy i delikatnie oddzielamy listki od gałązek po czym obsypujemy nim placek.
- Na sam koniec całość posypujemy ksylitolem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Na ostatnie 5 minut włączamy termoobieg. Po tym czasie placek od razu wyciągamy z piekarnika, pozwalamy mu lekko przestygnąć i zabieramy się za jedzenie :-)
0 komentarze:
Prześlij komentarz