Przepis na łatwe trufle last minute

Skomentuj
Barszcz ugotowany, pierogi i uszka ulepione, ale wciąż nie macie nic słodkiego? Mam dla Was świetny przepis na trufle. Będziecie potrzebować tylko 4 składników.
Nie masz ciastek korzennych, spróbuj w takim razie trufle z herbatników.
Naszą bazą będą ciasteczka korzenne, aromatyczne i pachnące. Nie będziemy już musieli niczym przyprawiać, ani dodawać cukru. Wszystko jest już w ciastkach. Czyż to nie fantastyczne? W takim razie zabierajmy się do roboty, bo czasu zostało niewiele :-)

Składniki:

  • 400 gramów herbatników korzennych;
  • 250 gramów serka mascarpone;
  • ‎6 łyżek wiórek kokosowych + do obtoczenia;
  • 1 porcja espresso (mówię o prawdziwym, małym espresso, w malutkiej filiżance :-D)
Przygotowanie:
  1. Herbatniki kruszymy i przesypujemy do miski.
  2. Dodajemy espresso, serek mascarpone oraz wiórki kokosowe.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita, lekko lepka masa.
  4. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
  5. Uformowane kulki przekładamy do zamykanego pojemnika i wkładamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc, jeżeli tyle wytrzymacie :-D


Wesołych Świąt!

0 komentarze:

Prześlij komentarz