Nie wiem jak Wy, ale mnie dzisiaj naszła ochota na śródziemnomorską zapiekankę z rybą. Jest pyszna i gorąco polecam Wam ten przepis.Tak jak już wcześniej zaznaczałam, takie trufle idealnie sprawdzają się w podróży. To szybka, pożywna i przede wszystkim zdrowa przekąska, która zawiera całe mnóstwo dobroci. Moim zdaniem to też świetny pomysł na przemycenie do codziennej diety migdałów czy też orzechów włoskich, które jak wiadomo bogate są w zdrowe tłuszcze, które codziennie powinniśmy dostarczać swojemu organizmowi.
Składniki na 20 sztuk:
- 1 szklanka płatków owsianych - górskich;
- 16 daktyli;
- 6 suszonych śliwek;
- 6 migdałów;
- 4-6 orzechów włoskich;
- 1 łyżeczka nasion szałwii hiszpańskiej;
- 3 łyżki oleju kokosowego;
- 3-4 łyżki espresso;
- 1 łyżka kakao;
- 2 łyżki wiórków kokosowych.
- Daktyle i suszone śliwki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do lekkiego napęcznienia na kilka minut. W tym czasie zajmiemy się resztą.
- Płatki owsiane górskie wrzucamy do blendera i miksujemy przez 20-30 sekund. Uzyskamy coś w rodzaju grubszej, pełnoziarnistej mąki. Jeżeli nie chce Wam się tego robić możecie pominąć ten krok, aczkolwiek moim zdaniem później całość lepiej się lepi.
- Migdały i orzechy włoskie rozdrabniamy trochę nożem.
- Jeżeli Wasz olej kokosowy, podobnie jak mój jest w stanie stałym, należy go rozpuścić, np. podgrzewając delikatnie w rondelku na mały ogniu lub na parze.
- Teraz pozostało już tylko wszystkie składniki przesypać do naczynia, w którym będziemy wszystko razem miksować czy też blendować, a więc odsączone daktyle i śliwki, rozdrobnione orzechy, nasiona szałwii hiszpańskiej, wiórki kokosowe, espresso, kakao oraz olej kokosowy i wszystko ze sobą zmiksować na w miarę gładką masę. To może chwilę zająć. Jakieś 2-3 minuty :-)
- Z gotowej masy za pomocą małej łyżeczki odmierzamy porcje, z których formujemy kulki, które następnie wkładamy na chwilę do lodówki. Myślę, że wystarczy jakieś 20-30 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz