Zobacz również przepis na pyszne ciasto francuskie z morelami, świeżym tymiankiem i świeżo mieloną kolendrą.Pierwszy raz taki napar zrobiłam w tamtym roku we wrześniu. Od tamtego czasu minął prawie rok, a ja nie przestałam robić tego naparu. Co prawda ananasa nie kupuję zbyt często, ale jak już go kupię, to zawsze robię ten napar.
Za każdym razem wychodzi inaczej. Z mniej dojrzałego ananasa jest po prostu mniej słodki. Jego smak zależy również od tego z jaką herbatą go zmieszam, a niemalże za każdym razem używam innej herbaty :-D
Do dzisiaj najbardziej smakowała mi napar z herbatą rabarbarową. Yerba też była ciekawa. Dzisiaj natomiast chciałam się z Wami podzielić moim nowym odkryciem, a mianowicie naparem z ananasa z herbatą truskawkowo-agrestową. To jest po prostu hit :-)
W tej wersji wykorzystuje również sam środek ananasa, czyli jego rdzeń, który do tej pory wyrzucałam.
Składniki:
- 1 dojrzały ananas;
- 1,5 litra wody;
- 3 torebki herbaty truskawkowo-agrestowej.
Przygotowanie:
- Z pomocą małej ryżowej szczoteczki dokładnie umyj owoc.
- Obierz go ze skóry, a tę pokrój na mniejsze kawałki.
- Resztę ananasa pokrój w kostkę, a środek który ci zostanie (rdzeń) dołącz do pokrojonej już skóry.
- Skórę oraz rdzeń zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
- Po tym czasie wrzuć torebki z herbatą i gotuj jeszcze 5-7 minut.
- Przecedź napar.
0 komentarze:
Prześlij komentarz