Jeszcze jedną rzeczą, którą mogłabym jeść bez końca jest falafel w pomidorach, którego również gorąco Wam polecam.
Składniki na 6 porcji:
- 1,5 pęczka botwinki;
- 1 marchewka;
- 2 szklanki wody;
- 2 ogórki gruntowe;
- 1/2 pęczka rzodkiewki (u mnie to było 6 rzodkiewek);
- 5 ziemniaków;
- 3 jajka;
- 1 litr kefiru;
- 3 liście laurowe;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 1 cytryna;
- sól i pieprz do smaku;
- koperek.
Przygotowanie:
1. Buraczki oraz marchewkę umyj, obierz i pokrój w paseczki. Wrzuć do gotującej się wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Gotuj 10 minut po czym dodaj pokrojone drobno łodyżki i liście buraczków. Gotuj jeszcze 5 minut.
2. Odcedź zawartość garnka, ale płynu nie wylewaj. Jeszcze nam się przyda 😊 Zlej go do osobnego naczynia.
3. Wyciągnij przyprawy i pozwól botwince ostygnąć.
4. W międzyczasie ugotuj ziemniaki (u mnie ziemniaki w mundurkach) i jajka .
5. Teraz do naczynia z botwiną dodaj kefir, starte na tarce na grubych okach ogórki, rzodkiewkę, czosnek oraz skórkę z jednej cytryny.
6. Żeby chłodnik miał piękny kolor, dodaj do niego kilka łyżek (ok 1/3) szklanki wywaru z buraków.
7. Dopraw jeszcze solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
8. Wstaw do lodówki przynajmniej na 15-20 minut.
Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i jajkami, posypane świeżym koperkiem.
Smacznego 😊
0 komentarze:
Prześlij komentarz