Szybki i prosty chłodnik litewski

Skomentuj

Lato to idealny moment na wszelkiego rodzaju chłodniki, dlatego chciałam się dzisiaj z Wami podzielić przepisem na chłodnik litewski, który przygotowywałam już kolejny raz, także zapewniam Was, przepis jest sprawdzony, a sam chłodnik po prostu pyszny. Mogłabym go jeść na okrągło :-)
Jeszcze jedną rzeczą, którą mogłabym jeść bez końca jest falafel w pomidorach, którego również gorąco Wam polecam.

Składniki na 6 porcji:

  • 1,5 pęczka botwinki;
  • 1 marchewka;
  • 2 szklanki wody;
  • 2 ogórki gruntowe;
  • 1/2 pęczka rzodkiewki (u mnie to było 6 rzodkiewek);
  • 5 ziemniaków;
  • 3 jajka;
  • 1 litr kefiru;
  • 3 liście laurowe;
  • 3 ziarna ziela angielskiego;
  • 1 cytryna;
  • sól i pieprz do smaku;
  • koperek.

Przygotowanie:

1. Buraczki oraz marchewkę umyj, obierz i pokrój w paseczki. Wrzuć do gotującej się wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Gotuj 10 minut po czym dodaj pokrojone drobno łodyżki i liście buraczków. Gotuj jeszcze 5 minut.
2. Odcedź zawartość garnka, ale płynu nie wylewaj. Jeszcze nam się przyda 😊 Zlej go do osobnego naczynia.
3. Wyciągnij przyprawy i pozwól botwince ostygnąć.
4. W międzyczasie ugotuj ziemniaki (u mnie ziemniaki w mundurkach) i jajka .
5. Teraz do naczynia z botwiną dodaj kefir, starte na tarce na grubych okach ogórki, rzodkiewkę, czosnek oraz skórkę z jednej cytryny.
6. Żeby chłodnik miał piękny kolor, dodaj do niego kilka łyżek (ok 1/3) szklanki wywaru z buraków.
7. Dopraw jeszcze solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
8. Wstaw do lodówki przynajmniej na 15-20 minut.

Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i jajkami, posypane świeżym koperkiem.
Smacznego 😊




0 komentarze:

Prześlij komentarz