Owsianka na ciepło z jabłkiem

Skomentuj

Owsianka na ciepło z zasmażanym jabłkiem, z dodatkiem cynamonu i odrobiną miodu spadziowego. To kolejny przepis z cyklu - ciepłe śniadanie w pochmurne dni :-)
Zobacz też przepis na owsiankę z dodatkiem mini kiwi, masła orzechowego, wiórków kokosowych i gorzkiej czekolady.
Do zrobienia mojej owsianki wybrałam płatki gruboziarniste "górskie" z pełnego ziarna, ze względu na to, że w wyniku obróbki termicznej nie tracą one wielu cennych składników mineralnych, które niestety tracą płatki błyskawiczne.

Jeżeli jednak wolisz, to oczywiście możesz zastąpić je płatkami błyskawicznymi. W przeciwieństwie do płatków górskich mają one luźniejszą strukturę, łatwiej chłoną wodę, przez co też krócej się gotują. Są bardziej lekkostrawne, więc mogą okazać się lepszą alternatywą dla osób, które mają problemy żołądkowe. 

Jeśli natomiast nie ma żadnych przeciwskazań, to gorąco polecam płatki górskie pełnoziarniste. Ich czas gotowania możesz skrócić namaczając je na noc w wodzie. Wówczas gotują się szybciej od płatków błoskawicznych. W zasadzie po całej nocy moczenia, rano są już gotowe do spożycia :-)

Składniki Na 1 Porcję:

  • 4 łyżki płatków owsianych (u mnie płatki gruboziarniste z pełnego ziarna);
  • 1 łyżka otrąb pszennych;
  • 1 łyżka rodzynek;
  • 1 płaska łyżeczka nasion chia;
  • 1/2 szklanki wody;
  • 3-4 łyżki mleczka kokosowego;
  • 1 garska orzechów włoskich;
  • 8 migdałów;
  • 2 jabłka;
  • 1 kostka gorzkiej czekolady (70%);
  • szczypta cynamonu;
  • 1 łyżka miodu (u mnie spadziowy).

Przygotowanie:

Płatki owsiane, otręby, rodzynki oraz nasiona chia przekładam do garnuszka i zalewam wodą. Dodaję mleczko kokosowe i wszystko razem mieszam.

Garnuszek ustawiam na gazie i od czasu do czasu mieszam. Kiedy w garnuszku zacznie mocniej bulgotać 
zmniejszam ogień i gotuję jeszcze kilka minut, często mieszając. 

W międzyczasie zajmuję się jabłkami - myję je, osuszam i usuwam gniazda nasienne. Następnie kroję w kostkę i wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię.

Po chwili dodaję odrobinę wody, przykrywam i duszę 2-3 minuty, żeby jabłka zmiękły. Po tym czasie dodaję dużą szczyptę cynamonu, mieszam i po chwili ostatni składnik, czyli miód. Smażę jeszcze 2 minuty i ściągam z ognia.

Teraz mam chwilę, żeby zajać się resztą składników. Siekam czekoladę, orzechy włoskie oraz migdały.

Gotową owsiankę przekładam do miseczki, obsypuję czekoladą, połową orzechów i na wierzch kładę jabłka. Wszystko jeszcze z wierzchu obsypuję drugą połową posiekanych orzechów i zjadam :-)

Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz