Jak przygotować proste i pyszne placki ziemniaczane

Skomentuj

Moi Kochani, dzisiaj niezwykły dzień. Bardzo ważna data w kalendarzu dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez ziemniaka :-D Dzisiaj, tzn. 13 listopada świętujemy Dzień Placków Ziemniaczanych.
Spróbuj również gruszkowych placuszków z dodatkiem owoców aronii.
W związku z tym świętem chciałam się z Wami podzielić przepisem na proste i pyszne placki ziemniaczane, które w kilkanaście minut zrobicie sami w domu.

Nie byłabym oczywiście sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie. W moich plackach oprócz ziemniaków pojawiła się jeszcze cukinia oraz marchewka. Spróbowałam tego połączenia i oszalałam na jego punkcie :-D Mam nadzieje, że Wam również posmakują.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości ziemniaki;
  • 1 nieduża cukinia;
  • 1 marchewka;
  • 1/2 cebuli;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie umyj. 
  2. Ziemniaki oraz marchewkę obierz ze skóry, cukinie pozostaw w łupie. 
  3. Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce na grubych okach. 
  4. Na chwilę pozostaw na sitku.
  5. Po kilku minutach odciśnij nadmiar wody w rękach i masę przełóż do miski.
  6. Wbij jajko, dodaj skrobię ziemniaczaną i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Wszytko razem wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 10-15 minut.
  8. W tym czasie rozgrzej tłuszcz na patelni.
  9. Smaż z obu stron na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się placków.
Polecam też zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Ta bardzo lubi się z ziemniakami i bardzo dobrze podbija ich smak.

Tak przygotowane placki podaję z jogurtem naturalnym. Jeżeli wolisz śmiatanę, to oczywiście możesz podawać ze śmietaną.

Smacznego!


Pamiętaj, że to jest moja wariacja na temat placków ziemniaczanych i nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś wymyślił/a swoją wersję. Baw się, eksperymentuj, a potem smakuj. Pamiętaj, że gotowanie to niesamowita frajda :-)

0 komentarze:

Prześlij komentarz