Spróbuj również gruszkowych placuszków z dodatkiem owoców aronii.W związku z tym świętem chciałam się z Wami podzielić przepisem na proste i pyszne placki ziemniaczane, które w kilkanaście minut zrobicie sami w domu.
Nie byłabym oczywiście sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie. W moich plackach oprócz ziemniaków pojawiła się jeszcze cukinia oraz marchewka. Spróbowałam tego połączenia i oszalałam na jego punkcie :-D Mam nadzieje, że Wam również posmakują.
Składniki:
- 2 średniej wielkości ziemniaki;
- 1 nieduża cukinia;
- 1 marchewka;
- 1/2 cebuli;
- 1 jajko;
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej;
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Warzywa dokładnie umyj.
- Ziemniaki oraz marchewkę obierz ze skóry, cukinie pozostaw w łupie.
- Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce na grubych okach.
- Na chwilę pozostaw na sitku.
- Po kilku minutach odciśnij nadmiar wody w rękach i masę przełóż do miski.
- Wbij jajko, dodaj skrobię ziemniaczaną i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Wszytko razem wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 10-15 minut.
- W tym czasie rozgrzej tłuszcz na patelni.
- Smaż z obu stron na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się placków.
Polecam też zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Ta bardzo lubi się z ziemniakami i bardzo dobrze podbija ich smak.
Tak przygotowane placki podaję z jogurtem naturalnym. Jeżeli wolisz śmiatanę, to oczywiście możesz podawać ze śmietaną.
Smacznego!
Smacznego!
Pamiętaj, że to jest moja wariacja na temat placków ziemniaczanych i nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś wymyślił/a swoją wersję. Baw się, eksperymentuj, a potem smakuj. Pamiętaj, że gotowanie to niesamowita frajda :-)
0 komentarze:
Prześlij komentarz