Smaczna, lekka i szybka tarta, którą każdy z nas może sobie przyrządzić, jeżeli tylko ma piekarnik :-)
Składniki:
Kiedy mamy wszystkie potrzebne składniki i sprzęty przystępujemy do działania :-)
Krok 1. Kroimy nasze składniki, czyli cebulę, pomidory i salami.
Krok 2. Wyciągamy ciasto francuskie i wykładamy nim blaszkę.
Krok 3. Smarujemy ciasto pesto - wg uznania.
Krok 4. Układamy pomidory, salami i cebulę.
Krok 5. Obsypujemy z wierzchu przyprawami. Może to być bazylia, zioła prowansalskie, według uznania.
Krok 6. Wkładamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 minut. Grzanie włączamy z dołu i góry.
Smacznego!
Najlepiej smakuje z czerwonym, wytrawnym winem :-)
Składniki:
- ciasto francuskie;
- pomidory;
- cebula (biała lub czerwona - ja użyłam czerwonej, jest słodsza)
- salami lub inna dobra kiełbasa;
- zielone pesto
Będziemy jeszcze potrzebować: blaszkę do tarty.
Kiedy mamy wszystkie potrzebne składniki i sprzęty przystępujemy do działania :-)
Krok 1. Kroimy nasze składniki, czyli cebulę, pomidory i salami.
Krok 2. Wyciągamy ciasto francuskie i wykładamy nim blaszkę.
Krok 3. Smarujemy ciasto pesto - wg uznania.
Krok 4. Układamy pomidory, salami i cebulę.
Krok 5. Obsypujemy z wierzchu przyprawami. Może to być bazylia, zioła prowansalskie, według uznania.
Krok 6. Wkładamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 minut. Grzanie włączamy z dołu i góry.
Smacznego!
Najlepiej smakuje z czerwonym, wytrawnym winem :-)
Musiała być przepyszna :D
OdpowiedzUsuńzaczynam obserwować i pozdrawiam :)
Dziękuję :-) Zgadza się, była tak pyszna, że po dwóch dniach zrobiłam kolejną z małym ulepszeniem - dałam dwa rodzaje cebuli (białą i czerwoną) i muszę przyznać, że ta wyszła jeszcze lepiej ;-)
Usuń