Tarta z ciasta francuskiego - przepis

2 komentarze
Smaczna, lekka i szybka tarta, którą każdy z nas może sobie przyrządzić, jeżeli tylko ma piekarnik :-)


Składniki:

  • ciasto francuskie;
  • pomidory;
  • cebula (biała lub czerwona - ja użyłam czerwonej, jest słodsza)
  • salami lub inna dobra kiełbasa;
  • zielone pesto




Będziemy jeszcze potrzebować: blaszkę do tarty.




Kiedy mamy wszystkie potrzebne składniki i sprzęty przystępujemy do działania :-)



Krok 1. Kroimy nasze składniki, czyli cebulę, pomidory i salami.

Krok 2. Wyciągamy ciasto francuskie i wykładamy nim blaszkę.

Krok 3. Smarujemy ciasto pesto - wg uznania.

Krok 4. Układamy pomidory, salami i cebulę.

Krok 5. Obsypujemy z wierzchu przyprawami. Może to być bazylia, zioła prowansalskie, według uznania.

Krok 6. Wkładamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 minut. Grzanie włączamy z dołu i góry.


Smacznego!








Najlepiej smakuje z czerwonym, wytrawnym winem :-)

2 komentarze:

  1. Musiała być przepyszna :D
    zaczynam obserwować i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Zgadza się, była tak pyszna, że po dwóch dniach zrobiłam kolejną z małym ulepszeniem - dałam dwa rodzaje cebuli (białą i czerwoną) i muszę przyznać, że ta wyszła jeszcze lepiej ;-)

      Usuń