Ekspresowe i zdrowe kule mocy - odsłona 2

Skomentuj


Modyfikacja znanego już przepisu na ekspresowe i zdrowe kule mocy, który na moim blogu pojawił się prawie rok temu. Jednym z jego głównych składników były prażone otręby owsiane. Tym razem otręby zamieniłam na płatki quinoa, wytworzone ze zgniecionych ziaren komosy ryżowej.
Polecam również fit kule z dodatkiem mrożonych truskawek i płatków gryczanych.
Płatki quinoa mają delikatny, ale charakterystyczny dla siebie zapach. Kształtem przypominają małe kwiatuszki :-) Są znakomitym dodatkiem do tego deseru.

 
Składniki na 18 porcji:
  • 15 daktyli;
  • 6 śliwek;
  • 100 gramów płatków quinoa;
  • 3 kostki gorzkiej czekolady 70% kakao;
  • 60 gramów wiórek kokosowych;
  • 2 łyżki miodu.
Przygotowanie:
  1. Daktyle oraz śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut. 
  2. Po tym czasie odlewamy wodę i dokładnie blendujemy. 
  3. Wsypujemy wiórki kokosowe, około 20 gramów (resztę zostawiamy do obtaczania) oraz drobno pokrojoną czekoladę. I tym razem użyłam mojej ulubionej 70% gorzkiej czekolady z kandyzowaną skórką z pomarańczy :-) 
  4. Na rozgrzanej, suchej patelni podprażamy płatki, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Jak lekko się zarumienią to znaczy, że są gotowe.
  5. Jeszcze ciepłe płatki wsypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki miodu i wszystko razem mieszamy dużą łyżką.
Za pomocą małej łyżeczki odmierzamy porcje i formujemy kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Gotowe pyszności w szczelnie zamkniętym pojemniku wkładamy do lodówki,
przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Możemy je przechowywać w lodówce kilka dni. U mnie dokładnie poporcjowane i wydzielone stoją maksymalnie 3 dni :-D

0 komentarze:

Prześlij komentarz